Mycomedica

Shiitake

shiitake

Inne nazwy:

  • j. czeski  - houževnatec jedlý
  • j. łaciński - Lentinula edodes
  • j. polski – Czernidłak kołpakowaty

 

Zastosowanie testowane w praktyce:

  • aktywacja układu immunologicznego w przypadku infekcji bakteryjnej i wirusowej + Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
  • regulacja cholesterolu i ciśnienia krwi + Reishi, Maitake, Auricularia
  • działanie przeciwmiażdżycowe + Coprinus, Auricularia
  • wsparcie oczyszczania jelita grubego + Hericium
  • łagodzenie osteoporozy i chorób reumatycznych + Maitake
  • uzupełniająca terapia nowotworowa i zapobieganie nowotworowi + według typu nowotworuu

Inne motywy użycia Shiitake:

Kandydozy, zapobieganie przeziębieniu, zmęczenie, znaczna aktywność przeciwwirusowa (+ Coriolus), stymuluje tworzenie flory jelitowej, rak narządów trawiennych i wątroby, zapalenie stawów, zwyrodnienie stawów, silnie redukuje poziom cholesterolu, niedokrwistość, działanie hepatoochronne, zapobieganie próchnicy, leczenie wspomagające w HIV, wsparcie przy alergii.

Charakterystyka TMC:

  • temperatura – neutralna
  • smak – słodki
  • tropizm – śledziona, żołądek, płuca

Działanie zgodnie z tradycyjną medycyną chińską:

  • uzupełnia Qi i odżywia krew
  • rozpuszcza wilgoć i flegmęozpouští vlhkost a hlen

Krótki opis

Shiitake (Lentinula edodes, twardnik japoński, „król między grzybami“, XiangGu /pachnący grzyb/) należy do grupy grzybów żagwiowiatych niszczących drzewo. Możne też rosnąć na pniach i drzewach lub może być uprawiany nawet w warunkach domowych. W naturze rośnie też na tym podłożu, zwłaszcza na liściastym. W naszych szerokościach grzyb nie rośnie. Shiitake ma łuskowy, jasnobrązowy i brązowy kapelusz, który ma średnicę około 5-12 cm i jest na trzonie  3-5 cm.
Miąższ Shiitake ma stałą konsystencję i silny zapach. To sprawia, że jest idealnym składnikiem potraw, zwłaszcza tych azjatyckich, gdzie grzyb rośnie w domu i w przyrodzie. Kraje azjatyckie są również największymi producentami Shiitake. Uprawa, a zwłaszcza użycie tego grzyba do celów leczniczych w Azji, zwłaszcza w Chinach i Japonii, ma dosłownie tysiącletnią tradycję. Japońskie pisma z roku 199 n.e. opisują, jak Kyusuys, japońskie plemię, przyniosło Shiitake jako dar japońskiemu cesarzowi. W historycznych pismach tradycyjnej medycyny chińskiej pisze się dużo o Shiitake, jest również określany jako Eliksir życia. Teksty z dynastii Sung (960-1127) mówią nawet o początkach uprawy i celowej uprawie tego grzyba. W 1313 roku powstał inny tekst, który szczegółowo określa technikę uprawy, którą napisał Wang Chengem. Obecnie grzyb jest komercyjnie uprawiany na całym świecie. W naszym świecie został po raz pierwszy opisany i włączony do systemu w 1877 roku przez M. J. Berkeley, który nazwał go Agaricus edodes. Ta nazwa Shiitake trwała do 1976 r., kiedy to D. Pegler przypisał do rodzaju Lentinula.

Zakończenie

Możemy zakończyć opowiadanie o Shiitake, stwierdzeniem, że jej nazwa – eliksir życia – jest prawdziwa i określa jego działanie i wpływ na organizm.

 

Gdzie można kupić nasze produkty?

Rozległa sieć dystrybutorów w całej Republice Czeskiej


Wystarczy sprawdzić u najbliższego sprzedawcy, dystrybutora lub apteki nasze produkty.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW