Zastosowanie w praktyce:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie fizycznym i psychicznym
- wspiera prawidłowy sen
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby
Charakterystyka TCM:*
- Termika – neutralna
- Smak – słodki i lekko gorzki
- Tropizm – Serce, Wątroba, Płuca (według niektórych źródeł również tropizm Nerek lub Śledziony)
Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:*
- uzupełnia Qi i odżywia Krew
- uspokaja Ducha
- przekształca Śluz
- wzmacnia Esencję Nerek
Grzyb Reishi jest nazywany boskim grzyb nieśmiertelności. Występuje także pod innymi nazwami, takimi jak ganoderma czy lakownica żółtawa.
Ma szerokie spektrum zastowania. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest jednym z grzybów najlepiej wzmacniających Zheng Qi (możemy też powiedzieć żywotność, siłę życia, odporność na środowisko itp.). Ponieważ pomaga uzupełniać Yin i Krew, jest szczególnie przydatny dla kobiet. Czasem nazywam go "grzybem damskim". Według TCM wspiera Umysł ponieważ ma Tropizm Serca (odżywia obieg czynnościowy Serca). Z tropizmem Serca są powiązane jego inne funkcje - zgodnie z chińską medycyną ma działanie An Shen (uspokaja Ducha). Chińczycy wierzą, że w Sercu znajduje się dusza Shen (nasza główna dusza, zdaniem Chińczyków, mamy ich więcej). Grzyb Reishi może odżywiać Serce i w ten sposób zharmonizować i uspokoić duszę Shen. Taoistyczni mnisi jedli tego grzyba przed medytacją. Jeśli chcemy stosować Reishi na problemy psychiczne, lepiej jest wybrać w postaci proszku. Ekstrakt trochę więcej pobudza – jest lepszy w przypadku zmęczenia. Proszek jest stosowany w mieszance do wspomagania snu (nie mogę tutaj wymienić nazwy, ale na pewno będziesz w stanie ją znaleźć). W tej mieszance grzyb jest stosowany z jujubą, która również odżywia serce, tak że uzupełniają się wzajemnie w tej funkcji.
Jak poznać czy ktoś ma syndromy dotykające Serca lub Stagnację Wątroby?
Osoba z problemem Xin (Serca), zgodnie z medycyną chińską, jest niespokojna, umysłowo niezrównoważona, zapomina, postrzega kołatanie serca, śpi niespokojnie, łatwo się przestraszy, jest raczej blada.
Osoba z problemem Gan (Wątroba) nie jest w stanie zrelaksować się, odczuwa napięcie czy cofanie, ma zmienny nastrój, wiele spraw w jej życiu pogarsza się ze względu na stres i emocje, u kobiety objawy nasilają się przed miesiączką.
Reishi ma również Tropizm Płuc. Wzmacnia Krew i Yin Wątroby.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.
Krótki opis
Reishi (Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa, Ling zhi, „boski grzyb nieśmiertelności“) to grzyb pasożytniczy należący do żagwiowców, pochodzący z Azji. Należy do gigantycznej rodziny lakownicowatych, która zawiera ponad 210 różnego rodzaju lakownic. Kapelusz Reishi ma kształt półkolisty lub wachlarzowy. Typowe dla niego jest to, że jest błyszczący, jakby był lakierowany. Stąd też pochodzi jego nazwa. Reishi rośnie głównie na obumarłych lub żywych drzewach i ich pniach. Najwięcej znajduje się na drzewkach liściastych, takich jak dęby i buki. W przyrodzie grzyb Reishi jest bardzo rzadki, ale ponieważ jest na niego duże zapotrzebowanie, jest hodowany w dużych ilościach komercyjnie. Kultywowanie i hodowla sztuczna grzybów sięga lat 70. W przypadku takiej hodowli jest konieczne znalezienie odpowiedniego podłoża, aby grzyb zachował swój skład i był źródłem substancji biologicznie czynnych, które wspierają prawidłowe fukncjonowanie naszego organizmu. To zostało spełnione, więc nawet grzyby uprawiane w pełni zastępują rosnące w przyrodzie. Dzięki tej hodowli jest możliwe również wykorzystanie poszczególnych etapów rozwoju Reishi tj. dojrzałych grzybów, grzybni, zarodników itd. W każdym stadium grzyb może mieć nieco inną kompozycję, niektórych składników więcej, innych mniej. Choć 2000 lat temu skład Reishi nie był znany, był stosowany przez mieszkańców Azji w leczeniu licznych problemów zdrowotnych. Ze względu na jego właściwości został nazwany wtedy "grzybem nieśmiertelności". Istnieje wiele historycznych źródeł pisanych o jego wykorzystaniu, efektach i wpływie na zdrowie ludzi. Grzyb Reishi jest również wspomniany w "herbarium" Shen Nong Ben Cao Jing, które pochodzi z czasów dynastii Han, czyli okresu 25-220 n.e. Ta księga była nieustannie aktualizowana i uzupełniana w celu uwzględnienia innych zastosowań Reishi. Pisemne odniesienia do Reishi znajdują się oczywiście w innych tekstach, takich jak Ben Cao Gang Mu. "Zachodni" świat "odkrył" Reishi w 1781 r., kiedy to opisał tego grzyba William Curtis. Współczesna medycyna nadal ignoruje tego grzyba, ale zmienia się to stopniowo, a od lat sześćdziesiątych XX wieku zostało przeprowadzonych wiele eksperymentów i badań klinicznych w celu potwierdzenia tego, co ludzie poznali tysiące lat temu. W ten sposób udowodniono zdolność Reishi do modulowania aktywności układu odpornościowego.