Zastosowanie testowane w praktyce:
- stymulacja układu immunologicznego + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
- terapia uzupełniająca w leczeniu raka + według typu nowotworu
- regulacja cholesterolu i ciśnienia krwi + Reishi, Maitake, Auricularia
- regulacja poziomu lipidów we krwi + Shiitake
- wspomaganie metabolizmu, perystaltyki + Maitake
- zapalenie skóry, egzema + Reishi, Agaricus
- naturalny środek przeciwstarzeniowy + Reishi, Auricularia, Polyporus, Cordyceps
Inne motywy stosowania Boczniaka:
Działanie przeciwinfekcyjne, może hamować rozwój wielu rodzajów bakterii: Bacillus megaterium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, aktywność przeciwwirusowa, opryszczka i wirusy grypy, HIV, działanie przeciwgrzybicze, sztywność mięśni i ścięgien, odbudowa narządów wewnętrznych, pobudzenie perystaltyki, problemy z oddychaniem, postrzał, bóle mięśniowo-szkieletowe, regeneracja narządów wewnętrznych, wsparcie perystaltyki, problemy z oddychaniem, nawracające zapalenie dróg oddechowych, astma, alergie, zaflegmienie, działanie przeciwzapalne, zmniejsza krzepliwość krwi, problemy sercowo-naczyniowe, miażdżyca tętnic, hemoroidy, żylaki, działanie przeciwutleniające, cukrzyca, potrafi zniżyć glikemię, bez wpływu na poziom insuliny, działanie hepatoochronne, detoksykacja (gromadzi metale ciężkie), łagodzi skurcze, drętwienie kończyn, wzrost włosów, hematopoeza, ochrona przed miażdżycą tętnic.
Charakterystyka TMC:
- temperatura – lekko ciepła
- smak – słodki
- tropizm – wątroba, śledziona, żołądek
Działanie wedlug tradycyjnej medycyny chińskiej:
- uzupełnia qi śledziony
- odprowadza wilgoć
- wzmacnia naczynia krwionośne
- wzmacnia ruch jelit
- eliminuje chłód wiatru
- eliminuje pasożyty
Boczniak ostrygowaty (
Pleurotus ostreatus, oyster mushroom) jest leśnym smacznym grzybem, który można znaleźć nawet w naszym kraju, a także jest powszechnie sprzedawany w supermarketach. Nazwa grzyba pochodzi od koloru i kształtu, który przypomina ostrygi. Boczniak ma kapelusz o średnicy 5-35 cm. Młode grzyby są płaskie, później zaokrąglone w górę i przybierają postać ostryg o szarym, niebiesko-szarym kolorze. Boczniak rośnie w pęczkach, które mogą mieć kilka kilogramów.
W przyrodzie rośnie sczególnie w lasach liściastych od maja do miesięcy zimowych, jeśli temperatura nie spadnie zbyt nisko. Boczniak jest również hodowany komercyjnie, ponieważ istnieje na niego duże zapotrzebowanie. Nie tylko jako na żywność, ale również jako na środek na poprawę naszego zdrowia. Bocznika od wieków stosowano w tradycyjnej medycynie chińskiej, pierwsze pisemne zapisy można znaleźć w Shennong Bencao Jing materii medici tradycyjnej medycyny chińskiej. Jego sztuczna hodowla sięga roku 199 n.e. Na kontynencie europejskim grzyb został opisany po raz pierwszy w 1775 roku przez N.J. Freiherra, duńskiego naukowca przyrodniczego, który nazwał go Agaricus ostreatus. Zmiana nazwy została dokonana przez niemieckiego mikologa P. Kummera.
Jak opisujemy w poniższym tekście, boczniak ma wiele efektów, które są korzystne dla ludzi. Oczywiście zależą także od składu grzyba. Grzyb zawiera dużą ilość substancji bioaktywnych. Niektóre z nich opiszemy bardziej szczegółowo.
Zakończenie
Boczniak jest grzybem korzystnym dla zdrowia, oraz łatwo dostępnym dla każdego. Bardziej skuteczny jest oczywiście w formie skoncentrowanej, którą oferują suplemeny diety. Bocznik jest środkiem zapobiegawczym i terapeutycznym.