Enoki

enoki-mushrooms

Inne nazwy:

  • j. czeski - penízovka sametonohá
  • j. łaciński - flammulina velutipes
  • j. japoński – enokitake
  • j. polski – płomiennica zimowa

 

 

Zastosowanie testowane w praktyce:

  • stymulacja układu immunologicznego (drożdżaki, bakterie, wirusy, pleśnie) + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
  • terapia uzupełniająca u chorych na raka (przerzuty) + w zależności od typu nowotworu
  • wspomaganie w chemioterapii lub radioterapii
  • wspomaganie układu sercowo-naczyniowego + Reishi, Cordyceps, Auricularia
  • cukrzyca, regulacja poziomu cukru we krwi + Maitake, Shiitake
  • alergia pokarmowa + Hericium + Reishi
  • zapalenie skóry, egzema + Reishi, Agaricus

Inne zastosowania Enoki:

Reakcja alergiczna, egzema, działanie przeciwutleniające, działanie hepatoochronne, wspomaganie prawidłowej kompozycji mikroflory, poprawa funkcji psychicznych, bezsenność, działanie przeciwzapalne, trądzik, choroba Crohna, wrzody żołądka, Helicobacter pylori, działanie trombolityczne, cholesterol, nadciśnienie tętnicze, poprawa funkcji trzustki, zapalenie, białe upławy, zmniejszenie stresu oksydacyjnego, podtrzymanie zdrowej mikroflory, obniżenie zawartości tłuszczu we krwi, zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych.

Krótki opis

Enoki (Flammulina velutipes, płomiennica zimowa, Enokitake, golden needle mushroom) jest bardzo popularnym grzybem jadalnym. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie. Ponadto, jest również hodowany komercyjnie. Jest więc dostępny na całym świecie.
 
Jest to saprofityczny grzyb, który rośnie w kępach przy korzeniach drzew i pniach. Bardzo dobrze toleruje niskie temperatury, nawet te poniżej zera, dlatego może być zbierany nawet zimą. Ponadto świeże grzyby są dostępne przez cały rok. Grzyby Enoki dziko rosnące i grzyby hodowane sztucznie różnią się wyglądem, ale nie działaniem. Grzyby Enoki dziko rosnące mają mały okrągły, lekko zakrzywiony miodowo-złoty kapelusz, który jest trochę lepki. Rośnie na cienkiej aksamitnej nodze, która ma wysokość około 10 cm. Grzyby Enoki hodowane bez dostępu światła są białe z ostrymi "nierozwiniętymi" kapeluszami.

Grzyby Enoki są wykorzystywane przez tradycyjną medycyną chińską od stuleci w leczeniu wielu chorób. Pierwsze wzmianki pochodzą z dynastii Han a z okresu około 900 roku n.e. (si shi zuan yao) pochodzą teksty, które opisują szczegółowo jak hodować Enoki tj. przygotować odpowiednie podłoże uprawne.

Dla celów naukowych grzyby Enoki zostały opisane w 1782 roku przez M. A. Curtis, który zaklasyfikował je do rodziny Agaricae, o nazwie Agaricus velutipes. Zmiana nazwy miała miejsce dopiero w 1951 r., kiedy R. Singer przeniósł grzyby do obecnej grupy i nadał im nową nazwę tj. Flammulina velutipes.

Grzyby Enoki są bardzo smaczne i wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Mają również świetny potencjał leczniczy.

 

Zakończenie

Grzyby Enoki zdecydowanie powinny przykuć Twoją uwagę. Jeśli myślisz o zrobieniu czegoś dla swojego zdrowia, albo w celu zapobiegania czy złagodzenia stanu choroby, grzyby Enoki mogą pomóc w wielu problemach.

 

Gdzie można kupić nasze produkty?

Zobacz terapeutów, którzy nam zaufali 


Sprawdź gdzie znajdują się najbliższe punkty sprzedaży.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW