Mycomedica

Enoki

enoki-mushrooms

Inne nazwy:

  • j. czeski - penízovka sametonohá
  • j. łaciński - flammulina velutipes
  • j. japoński – enokitake
  • j. polski – płomiennica zimowa

 

 

Zastosowanie testowane w praktyce:

  • stymulacja układu immunologicznego (drożdżaki, bakterie, wirusy, pleśnie) + Shiitake, Coriolus, ABM, Reishi, Maitake
  • terapia uzupełniająca u chorych na raka (przerzuty) + w zależności od typu nowotworu
  • wspomaganie w chemioterapii lub radioterapii
  • wspomaganie układu sercowo-naczyniowego + Reishi, Cordyceps, Auricularia
  • cukrzyca, regulacja poziomu cukru we krwi + Maitake, Shiitake
  • alergia pokarmowa + Hericium + Reishi
  • zapalenie skóry, egzema + Reishi, Agaricus

Inne motywy stosowania Enoki:

Reakcja alergiczna, egzema, działanie przeciwutleniające, działanie hepatoochronne, wspomaganie prawidłowej kompozycji mikroflory, poprawa funkcji psychicznych, bezsenność, naturalne antybiotyki, działanie przeciwzapalne, trądzik, choroba Crohna, wrzody żołądka, Helicobacter pylori, działanie trombolityczne, cholesterol, nadciśnienie tętnicze, poprawa funkcji trzustki, zapalenie, białe upławy, zmniejszenie stresu oksydacyjnego, podtrzymanie zdrowej mikroflory, obniżenie zawartości tłuszczu we krwi, zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych.

Krótki opis

Enoki (Flammulina velutipes, płomiennica zimowa, Enokitake, golden needle mushroom) jest jednym z popularnych grzybów jadalnych. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie, ponadto, jest również hodowany komercyjnie. Jest więc dostępny na całym świecie. Jest to saprofityczny grzyb, który rośnie w kępach przy korzeniach drzew i pniach. Bardzo dobrze toleruje niskie temperatury, nawet te poniżej zera, dlatego może być zbierany nawet zimą. Ponadto świeże grzyby są dostępne przez cały rok. Grzyby Enoki z dzikiej przyrody i grzyby hodowane sztucznie różnią się formą, ale nie działaniem. Grzyby Enoki z dzikiej przyrody mają mały okrągły, lekko zakrzywiony miodowo-złoty kapelusz, który jest trochę lepki, na cienkiej aksamitnej nodze, która ma wysokość około 10 cm. Grzyby Enoki hodowane bez dostępu światła są białe z ostrymi "nierozwiniętymi" kapeluszami.
Grzyby Enoki są wykorzystywane przez tradycyjną medycyną chińską od stuleci w leczeniu wielu chorób. Wzmianki pisane pochodzą z dynastii Han. Z okresu około 900 roku n.e. (si shi zuan yao) pochodzą teksty, które opisują szczegółowo jak hodować i kultiwować Enoki tj. przygotować odpowiednie podłoże uprawne, jak zalewać grzyba itd.
Dla celów naukowych grzyby Enoki zostały opisane w 1782 roku przez M. A. Curtis, który zaklasyfikował je do rodiny Agaricae, o nazwie Agaricus velutipes. Zmiana nazwy miała miejsce dopiero w 1951 r., kiedy R. Singer przeniósł grzyby do obecnej grupy i nadał im nową nazwę tj. Flammulina velutipes.
Grzyby Enoki są bardzo smaczne i wszechstronnie wykorzystywane w kuchni, ma również świetny potencjał leczniczy, który zostanie opisany poniżej. Zaczniemy jednak od składu grzyba.

 

Zakończenie

Grzyby Enoki zdecydowanie nie powinny umknąć Twojej uwadze, jeśli myślisz o zrobieniu czegoś dla swojego zdrowia, albo w celu zapobiegania czy złagodzenia stanu choroby. Grzyby Enoki moga pomóc w wielu problemach.

 

Gdzie można kupić nasze produkty?

Rozległa sieć dystrybutorów w całej Republice Czeskiej


Wystarczy sprawdzić u najbliższego sprzedawcy, dystrybutora lub apteki nasze produkty.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW