Curcumin

shutterstock_340057427

Inne nazwy:

  • j. czeski - kurkuma dlouhá
  • j. łaciński - Curcuma longa
  • j. chiński - Jiang Huang

 

 

Zastosowania testowane w praktyce:

  • działanie przeciwzapalne
  • wpisera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • wspiera utrzymanie prawidłowej wagi ciała
  • wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi

W przeciwieństwie do grzybów stosowanych na czczo kurkumina jest używana po posiłku, ponieważ tłuszcz poprawia jej wchłanianie.

Charakterystyka TCM:*

  • Termika – ciepła
  • Smak – ostry i gorzki
  • Tropizm – śledziona, wątroba

Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:*

  • Rozluźnia i reguluje Qi
  • Rozluźnia Krew
  • Przerywa zastój Krwi
  • Bi Zheng
Kurkumina jest od dawna stosowana w medycynie chińskiej, aby przełamać Zastój Krwi. Kurkumina rozluźnia również Qi, harmonizując obiegi czynnościowe Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego.
 
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.

Krótki opis

Kurkumina to żółty barwnik uzyskiwany z kłącza ostryża długiego (Curcuma longa). Jest to lipofilowa substancja fenolowa, która ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Według badań ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Gdzie można kupić nasze produkty?

Zobacz terapeutów, którzy nam zaufali 


Sprawdź gdzie znajdują się najbliższe punkty sprzedaży.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW