Zastosowania testowane w praktyce:
- działanie przeciwzapalne
- wpisera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- wspiera utrzymanie prawidłowej wagi ciała
- wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
W przeciwieństwie do grzybów stosowanych na czczo kurkumina jest używana po posiłku, ponieważ tłuszcz poprawia jej wchłanianie.
Charakterystyka TCM:*
- Termika – ciepła
- Smak – ostry i gorzki
- Tropizm – śledziona, wątroba
Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej:*
- Rozluźnia i reguluje Qi
- Rozluźnia Krew
- Przerywa zastój Krwi
- Bi Zheng
Kurkumina jest od dawna stosowana w medycynie chińskiej, aby przełamać Zastój Krwi. Kurkumina rozluźnia również Qi, harmonizując obiegi czynnościowe Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.
Krótki opis
Kurkumina to żółty barwnik uzyskiwany z kłącza ostryża długiego (Curcuma longa). Jest to lipofilowa substancja fenolowa, która ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Według badań ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.