Zastosowanie testowane w praktyce:
- regulacja poziomu cukru we krwi w przebiegu cukrzycy (główne wskazanie) + Maitake
- wspomaganie metabolizmu i trawienia + Auricularia
- poprawa krążenia krwi + Agaricus, Hericium
- terapia uzupełniająca w leczeniu mięsaków i nowotworów hormonozaleźnych od + Agaricus, Reishi, Coriolus, Shiitake
Inne motywy stosowania Coprinusa:
Nadciśnienie tętnicze, zmniejsza powstawanie komórek nowotworowych piersi, hemoroidy, zapalenia, zaparcia.
Charakterystyka TMC:
- temperatura – neutralna
- smak – słodki
- tropizm - Pi (śledziona), Wei (żołądek)
Działanie według tradycyjnej medycyny chińskiej
- wzmacnia Qi Pi (śledziony) i Wei (żołądka)
- wspiera Yin Wei (żołądka), Shen (nerek), Fei (płuc)
- w Re (gorąco) z Xu (niedostatek)
Krótki opis
Coprinus (Coprinus comatus) jest grzybem, który rośnie od lata do jesieni, szczególnie w miejscach otwartych tj. na łąkach, skrajach lasach, w ogrodach... preferuje glebę bogatą w azot. Rośnie na północnej półkuli, zwłaszcza w Europie i Ameryce Północnej.
Coprinus jest jadalny, ale konsumują się tylko młode owocniki, są białe i zamknięte, owocniki później ciemnieją i są mniej smaczne, a nawet niejadalne. Nie zaleca się picia alkoholu po zjedzeniu Coprinusa, może mieć efekty, takie jak antabus tzn. powoduje wymioty.
Czernidłaka można hodować w warunkach sztucznych, nawet w pomieszczeniach.
Coprinus został po raz pierwszy opsiany w 1780 roku przez duńskiego przyrodnika O. F. Müllerina, który nadał mu nazwę Agaricus comatus, Ch. H. Person w 1797 roku nazwał go Coprinus comatus.
Coprinus, podobnie jak inne grzyby lecznicze, ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka naturalnie wynikający z jego składu, czy też związków, które zawiera.