Mycomedica

Agaricus

agaricus

Inne nazwy:

  • j. czeski - žampion brazilský/mandlový
  • j. chiński - Ji Song Rong
  • j. łaciński - Agaricus blazei Murill
  • j. polski – pieczarka brazylijska
  • j. japoński – Himemtsutake

 

Zastosowanie testowane w praktyce:

  • leczenie alergii i chorób autoimmunologicznych + Reishi, Hericium
  • stymulacja układu immunologicznego, ochrona przed infekcją + Coriolus, Reishi, Shiitake
  • ochrona przed rakiem w grupach wysokiego ryzyka
  • uzupełniająca terapia przeciwnowotworowa – w zależności od rodzaju nowotworu
  • regulacja poziomu cukru we krwi + Maitake, Coprinus
  • terapia chorób zapalnych
  • ochrona przed infekcjami, zabijanie patogenów

Inne motywy użycia Agaricus:

Choroby nowotworowe pod „pępkiem”, choroby skóry, wsparcie i ochrona wątroby, pobudza perystaltykę jelit, obniża wysokie ciśnienie krwi, reguluje poziom lipidów we krwi, obniża poziom cholesterolu, dodatkowe leczenie przy arteriosklerozie tętnic, skurcze naczyń krwionośnych DK (+ Reishi).

Charakterystyka TMC:

  • temperatura – ciepła
  • smak – słodki, lekko ostry
  • tropizm – śledziona, żołądek, jelita

Działanie zgodnie z tradycyjną medycyną chińską:

  • wzmacnia qi całego organizmu
  • wzmacnia ochronną qi
  • przekształca flegmę, zatrzymuje kaszel
  • łagodzi skurcze
  • usuwa robaki

Krótki opis

Agaricus blazei Murill (w Japonii Himematsutake, w Chinach Ji Song Rohg, w Brazylii Cogumelo Piedade, pieczarka brazylijska, Agaricus brasiliensis) to grzyb należący do pieczarek, które pochodzą z Ameryki Południowej. Był głównie zbierany przez wieśniaków w okolicy Sao Paulo w pobliżu Piedade. Tego grzyba używali nie tylko jako potrawy (jest bardzo smaczny, pachnie migdałowo), ale przede wszystkim jako środka leczniczego. Po raz pierwszy został opisany przez mykologa W. A. Murilla w 1945 roku. Światu został zaprezentaowany w 1960 roku, gdy T. Furomoto wysłał Agaricus do badań w japońskich laboratoriach, ponieważ zauważył jego pozytywne działanie. Do systemu botanicznego został wprowadzony dopiero w 1967 przez belgijskiego botanika Heinemanna. Dzięki wyodrębnieniu jego składu i testom, które następnie przeprowadzono, potwierdzono wpływ Agaricus na organizm. Grzyb stał się bardzo popularny i obecnie uprawiany jest komercyjnie na całym świecie. Wśród największych producentów Agaricus są Japończycy.
Agaricus należy do rodziny Agariaceae (pieczarkowate). Grzyb ma brązowo-złoty łuszczący się kapelusz, dzięki czemu nadano mu również nazwę – grzyb słoneczny. Kapelusz ma średnicę około 2-12 cm, długość nogi jest podobna. W młodych grzybach jest wybrzuszony, ale później jest bardziej wyprostowany, a jego końce są "rozstrzępione". Na spodniej stronie kapelusza znajdują się w młodych grzybach jasne bazydiospory, czekoladowo brązowe w grzybach starszych.

agaricus-brazilsky-zampion-starnuti-travici-trakt-traveni-starnuti

Gdzie można kupić nasze produkty?

Rozległa sieć dystrybutorów w całej Republice Czeskiej


Wystarczy sprawdzić u najbliższego sprzedawcy, dystrybutora lub apteki nasze produkty.
WYŚWIETL NAJBLIŻSZYCH DYSTRYBUTORÓW