Informujemy, że nie możemy już podawać informacji na naszej stronie, które mogłyby sugerować jakiekolwiek działanie lecznicze ziół lub grzybów. Obecne prawodawstwo UE zabrania tego, nawet pomimo tego, że tradycyjna medycyna chińska działała od tysięcy lat i jest sprawdzona na niezliczonej liczbie pacjentów. Jednocześnie nie możemy wspominać o efektach potwierdzonych przez obecne badania naukowe, ale wierzymy w zdrowy rozsądek naszych klientów. Szczegółowe informacje o ziołach i grzybach znajdują się w publicznie dostępnych źródłach w Internecie. Cenne informacje są na stronach www.tcmencyklopedie.cz.
Nalewka Fale czułości jest oparta na tradycyjnej mieszaninie Chai Hu Shu Gan Tang.
Tradycyjna mieszanka Chai Hu Shu Gan Tang jest stosowana w stagnacji Gan Qi Zhi (stagnacja Qi wątroby), co jest spowodowane wahaniami emocjonalnymi i stresem. Nasze życie często nie jest proste. Emocje są naturalną reakcją narządów. Dzięki emocjom organizm broni się przed uszkodzeniami. Odpowiednie emocje są zatem korzystne. Jednak z powodu niezrównoważonego stylu życia i częstego stresu emocje są często nadmierne, długotrwałe lub tłumione. To już szkodzi organizmowi. Dzięki swojej zdolności do samoregulacji organizm może przez jakiś czas radzić sobie z tymi emocjonalnymi wahaniami. Jednak jeśli pewien próg zostanie przekroczony, emocje spowodują problemy zdrowotne. Zarówno na poziomie psychicznym, jak i fizycznym. Gan (wątroba) odpowiada między innymi za przepływ wszystkiego w naszym ciele. Krew, Qi, limfa. Nadmierne, długotrwałe lub stłumione emocje zaczną ograniczać ich funkcję i spowoduje to powstawanie blokad w organizmie, zarówno na poziomie fizycznym, jak i psychicznym. Nazywamy to somatyzacją stresu. U kobiet blokady te zaczynają pojawiać się w niektórych typowych miejscach. Szyja, piersi, podbrzusze, klatka piersiowa itp. Zazwyczaj problemy te nasilają się podczas stresu lub przed miesiączką. Wzbogaciliśmy tradycyjną mieszankę w zioła, które uwalniają te blokady w okolicy piersi.
Chiński | Polski | Łaciński |
Chen Pi | mandarynka, skórka owocu | Peri. citri |
Chai Hu | przewiercień krzewiasty, nać | Rad. bupleuri |
Chuan Xiong | marchwica, kłącze | Rhiz. ligustici |
Zhi Ke | pomarańcza gorzka, owoc | Fruc. aurantii |
Bai Shao
|
piwonia biała, korzeń | Rad. paeoniae alba |
Gan Cao
|
lukrecja, korzeń | Rad. glycyrrhizae |
Xiang Fu | cyperus rotundus, kłącze | Rhiz. cyperi |
Wang Bu Liu Xing | krowiziół zbożowy | Sem. vaccariae |
Si Gua Lou | trukwa | Fruc. retinervus luffae |
Yu Jin | kurkuma, bulwiaste kłącze | Rhiz. curcumae |
Sheid, Bensky, Ellis, Barolet: Chinese Herbal Medicine Formulas and Strategies
Shied, Ellis - Handbook of Formulas in Chinese Medicine
John K.Chen, Tina T.Chen - Chinese Herbal Formulas and Applications
Ando - Farmakologie klasické čínské medicíny
Hampen, Fischer - A materia Medica for Chinese Medicine
Giovanni Maciocia- The Practice of Chinese Medicine
Giovanni Maciocia- The Tree Treasures
http://tcmencyklopedie.cz
Tradycyjne i sprawdzone
receptury nalewek
Kosmetyki pielęgnacyjne
dla naturalnego piękna